گزارشی از فیلمهای متقاضی اکران نوروز
آوا پرتو
انتخاب فیلمهای متقاضی اکران نوروزی امسال کمی زودتر از سالهای گذشته آغاز شد. اینبار بدون هیچ نوع دردسری فیلمهای پرسروصدا از لیست حذف شدند و از راه اکران در بهترین فصل اکران بازماندند. جالب اینجاست که انتخاب فیلمهای نوروزی سه روز بعد از پایان جشنواره آن هم با حاشیههای طولانی و پرسروصدایی که داشت، اتفاق افتاد. شاید سیاست ارشاد بود که تصمیم گرفت ماجرای اکران فیلمهای نوروزی را زودتر آغاز کند تا تمام اتفاقات و حاشیههای جشنواره را فرو بنشاند.
اما بعد از اینکه ۱۲ فیلم بهعنوان متقاضیان حضور در اکران نوروزی انتخاب و به دلایل مختلفی بعضی از آنها کنار رفتند، درنهایت چهار فیلم «خوب، بد، جلف»، «ماجرای نیمروز»، «یک روز بخصوص»، «سه بیگانه» (فیلمی به کارگردانی مهدی مظلومی که در کمال تعجب سر از اکران نوروزی در آورده) بهعنوان گزینههای اصلی اکران انتخاب شدند و اکران یک فیلم (رگ خواب) در هالهای از ابهام قرار دارد و هنوز سینمای سرگروهش مشخص نشده است. در این مطلب نگاهی داشتیم به پنج فیلمی که در جشنواره سیوپنجم به نمایش در آمدند و برخی از آنها اکرانشان شروع شده است و برخی دیگر درصدد رایزنی با سینماهای سرگروهشان هستند.
خوب، بد، جلف
(پیمان قاسمخانی)
درباره فیلم: «خوب، بد، جلف» اولین فیلم سینمایی پیمان قاسمخانی در مقام کارگردان است که با گذشت ۱۰ روز از اکرانش نزدیک به یک میلیارد فروش داشته است. این فیلم ابتدا قرار بود توسط سروش صحت ساخته شود، اما به دلیل طولانی شدن مراحل نگارش فیلمنامه، درنهایت قاسمخانی خودش کارگردانی آن را بهعهده گرفت. «خوب، بد، جلف» شباهتهای بسیاری به کمدی صامت دارد و در عین حال که در بخش کارگردانی ضعیف به نظر میرسد، اما شوخیهای بکر و غافلگیرانه در متن فیلمنامه نوشته شده است. شوخیها و در عین حال نکات بامزه فیلم ما را به یاد کمدیهایی از جنس سریال «برره» و فیلم «مومیایی ۳» میاندازد.
حاشیه: یکی از نکات حساسیتبرانگیز فیلم، حضور محمد امامی بهعنوان سرمایهگذار است. به گفته محسن چگینی، تهیهکننده این فیلم، میزان شراکت امامی در این فیلم ۵٠ درصد بوده است. نام امامی در تیتراژ پایانی فیلم هم عنوان شده است.
بازیگران: «خوب، بد، جلف» اولین تجربه جدی سینمایی پژمان جمشیدی است و او در این فیلم از عهده نقشش بهخوبی برآمده است. جمشیدی مثل همان کاراکتری که در سریال «پژمان» بازی میکرد، خنگ، عجول و پرمدعاست. حمید فرخنژاد و سام درخشانی هم با توجه به اینکه در موقعیتهای طنز فیلم قرار میگیرند و مخاطب را به خنده وامیدارند، اما نقشهایشان تفاوت آنچنانی با دیگر بازیهایشان ندارد.
خلاصه داستان: «خوب، بد، جلف» قصه پژمان جمشیدی را به تصویر میکشد که پس از اتمام دوران بازیگریاش در فوتبال، به بازیگری در سینما روی آورده و میخواهد بهعنوان پسر بد سینمای ایران لقب بگیرد. او به همراه دوست بازیگرش درصدد است تا در یک فیلم پلیسی بازی کند، اما از نظر کارگردان آنها بدترین انتخابهای ممکن هستند.
ماجرای نیمروز
(محمدحسین مهدویان)
درباره فیلم: «ماجرای نیمروز» یک فیلم سیاسی است که به جزئیات و روند کاری ماموران اطلاعات و اقدام علیه ترورهای سال ۶۰ میپردازد. فیلم سراغ مضمون حساسی رفته است و مجادله ماموران اطلاعاتی با منافقین را به چالش میکشد. «ماجرای نیمروز» در عین حال که یک فیلم سیاسی است، اما اطلاعات دقیقی از تاریخ معاصر ایران و همچنین شخصیتهای نفوذی سازمان منافقین در اطلاعات امنیتی ایران را ارائه میدهد.
حاشیه: اغلب شخصیتهای فیلم مابهازای بیرونی دارند و حتی برخی از کاراکترهای فیلم، اسامیشان مطابق با واقعیت انتخاب شده است. یکی از نکات دارای اهمیت فیلم که به باورپذیری نقشها نیز کمک کرده، گریم دقیق و درست محسن دارسنج روی چهره بازیگران اصلی فیلم است. در این فیلم مهدی پاکدل به لحاظ گریم شباهت چهرهای فراوانی به مسعود کشمیری پیدا کرده است. همچنین شنیده میشد که کاراکتر صادق با بازی جواد عزتی به دلیل شباهت چهرهای فراوانش، شخصیت سعید امامی است، اما این موضوع از سوی تهیهکننده فیلم تکذیب شد.
بازیگران: در «ماجرای نیمروز» پنج شخصیت بار اصلی قصه فیلم را به دوش میکشند و به نوعی در کنار یکدیگر حرکت میکنند. مهرداد صدیقیان، هادی حجازیفر و مهدی زمینپرداز هر یک نقشهای قابل قبولی در این فیلم ایفا کردهاند. جواد عزتی و احمد مهرانفر که پیش از این به واسطه حضور در آثار طنز بهعنوان بازیگر آثار کمدی شناخته شده بودند، در این فیلم بازیهای کاملا رئال و غافلگیرکنندهای از خود ارائه میدهند.
خلاصه داستان: «ماجرای نیمروز» روایت سینمایی صادقانهای از یک دوره پرتنش سیاسی ایران در دهه ۶۰ و ماجرای درگیری نیروهای امنیتی ایران را با منافقین در روایتی واقعی تصویر کرده است.
یک روز بخصوص
(همایون اسعدیان)
درباره فیلم: «یک روز بخصوص» جزو آن دسته فیلمهایی است که میتواند در گروه فیلمهای اخلاقگرا باشد. این فیلم نهمین ساخته همایون اسعدیان در سینماست. او این فیلم را سال گذشته با همکاری مازیار میری ساخت. اسعدیان با ترسیم موقعیتی از بیاخلاقیها، سودجوییها، بیتفاوتیها، سعی کرده فیلمی درباره بحرانهای اجتماعی بسازد.
حاشیه: ۱. همایون اسعدیان ابتدا برای نقش اصلی فیلمش به سراغ حامد بهداد رفت. اسعدیان از بهداد برای نقش اصلی فیلم دعوت کرد تا تجربه مشترک دوبارهای پس از همکاری در فیلم «آخر بازی» با هم داشته باشند. اما در مرحله پیشتولید دچار اختلافاتی با هم میشوند و به تفاهم نمیرسند.
بازیگران: مصطفی زمانی در این فیلم نقش حامد کاراکتر اصلی فیلم را بازی میکند. او در این فیلم همانند سریال «شهرزاد»، نقش یک روزنامهنگار فرهیخته را بازی میکند. او پیش از بازی در این فیلم با خبرنگارهای متعددی برای باورپذیری و درک نقشش مشورت میکرده. زمانی در این فیلم موقعیت استیصال و انکار حامد از واقعیت را بهخوبی تصویر کشیده است. او به همراه فرهاد اصلانی تنها بازیگران فیلم هستند که سکانسهای مشترک زیادی با هم دارند. اصلانی در این فیلم مثل همیشه بازی کاملا متفاوت و قابل قبولی را ارائه داده. او ایفاگر نقش منفی فیلم است که فهرست بیماران عمل قلب را با پول جابهجا میکند.
خلاصه داستان: حامد یک روزنامهنگار مقید است. او اکنون در شرایطی قرار گرفته است که چارهای جز انتخاب راه غیرانسانی در پیش ندارد.
رگ خواب
(حمید نعمتالله)
درباره فیلم: «رگ خواب»، عاشقانهاى خوشایند و دردآور است که تاثیرات عشق غلط و سادهانگارانه یک زن و تنهاییهای او را به تصویر میکشد. او از فرط سادگی به عشق میرسد و درنهایت از عشق به بحران میرسد.
بازیگران: لیلا حاتمى در این فیلم بازی درخشانی از خود ارائه داده است و یکی از بهترین بازیهایش را در کارنامه خود به ثبت میرساند. علاوه بر حاتمی کاراکتر مقابل او یعنی کوروش تهامی هم پابهپای او حرکت میکند. او در این فیلم برخلاف سبک و سیاق نقشهای قبلی همیشگی خود ظاهر شده است.
حاشیه: «رگ خواب» به نوعی اولین فیلمی است که حمید نعمتالله در آن با هادی مقدمدوست، رفیق گرمابه و گلستانش، همکاری ندارد. این موضوع البته به دلیل نوشته شدن فیلمنامه «رگ خواب» توسط معصومه بیات، همسر نعمتالله، است. «رگ خواب» یکی از معدود فیلمهای نعمتالله است که در زمان ساخت با حاشیه همراه شد. گفتوگوی خبرنگاران با لیلا حاتمی و برخورد تند او با آنها در پشت صحنه «رگ خواب»، یکی از خبرسازترین اتفاقات سینمایی سال گذشته بود.
خلاصه داستان: «رگ خواب» درباره مینا، زنی حساس و آسیبپذیر است که پس از تجربه یک زندگی ناموفق، برای رسیدن به آرامش تقلا میکند.
گشت ۲
(سعید سهیلی)
درباره فیلم: «گشت ۲» سری دوم فیلم پرفروش و جنجالی «گشت ارشاد» است؛ با این تفاوت که این فیلم هم مثل اغلب فیلمهای دیگری که در چند سری ساخته شدند، در سری اولش خوشساخت و منسجمتر بود. «گشت ۲» کمی از داستان قبلی خود فاصله گرفته و تنها سه شخصیت اصلی سری قبل را به همراه خود آورده است. در طول داستان شوخیهای سرگرمکنندهای از رفتارهای این سه نفر دیده میشود که مخاطب را به خنده وامیدارد.
بازیگران: حمید فرخنژاد در این فیلم مثل همیشه است و مخاطب از طنز شخصیتی او و تکهپرانیهایش به خنده میافتاد. اما جنس بازیهای ساعد سهیلی و پولاد کیمیایی در این فیلم کمی متفاوت از بازیهای قبلیشان درآمده است.
حاشیه: «گشت ارشاد» از پرماجراترین فیلمهای سالهای اخیر سینمای ایران است. فیلمی که بدون دردسر در جشنواره سیام فجر به نمایش درآمد، اما یکباره در اکران عید قربانی برخی اختلافات داخلی سینما شد و پس از ۱۶ روز از پرده سینماها پایین کشیده شد. اما «گشت ۲» هم از این ماجرا مستثنا نیست. به دلیل مخالفتها و انتقادهای جدی مسعود فراستی نسبت به این فیلم، مستهجن دانستن آن از سوی منتقد همیشه مخالف، کار به مجلس کشیده شده و قرار است فیلم قبل از اکران توسط کمیسیون مجلس دیده شود.
خلاصه داستان: ماجرای «گشت ۲» چند سال بعد از اتفاقات قسمت اول رخ میدهد که حسن و عباس از زندان آزاد میشوند و عطا هم از کما بیرون میآید و گروه قدیمی دوباره تشکیل میشود. عباس و حسن و عطا مدتی نیز دنبال کاری شرافتمندانه میگردند. اما پس از تلاشهای بسیار، ناچار میشوند مسیر گذشتهشان را پیش ببرند.
شماره ۶۹۹